Je hebt geen slakkenprobleem

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 08:38

Zeker. Er zijn veel slakken. En iedereen heeft er last van. Dat zal ik niet ontkennen. Ook ik heb planten met allerlei gaten in het blad en wil graag mijn aardbeien zèlf op kunnen eten. 

 

Maar de slakken zijn het probleem niet, ze zijn een gevolg. Het gevolg van steeds minder verschillende soorten planten in een tuin. Steeds minder verschillende soorten insecten, bijen, vlinders en vogels. 

 

Slakken zijn niet het probleem, maar de onbalans die er is: Dàt is het probleem. 

 

En het erge is: mensen zijn de oorzaak. Wij dus. Eigenlijk heeft de natuur een mensenprobleem. 

 

We zetten steeds minder verschillende soorten in de tuin, in het park, bij het bedrijf... Of nog erger: helemaal geen planten. Maar tegels en asfalt. Lekker makkelijk. Dat dat ook zijn nadelen heeft, daar had ik het al eens over

 

Doordat er minder soorten neer worden gezet, is de kans op plagen en kaalslag veel groter. (Weet je nog? De buxusmot?) En dan wordt er naar de gifspuit gegrepen. Waardoor er eigenlijk altijd meer sneuvelt dan dat ene beestje waar je tegen spuit. Beesten die in de bodem leven bijvoorbeeld. Je ziet meestal niet wat zich allemaal in de grond afspeelt, maar het zorgt er wel voor, dat vogels en egels te eten hebben, en ook: dat planten het naar hun zin hebben. Is de bodem niet in balans; dan wordt alles wat er op groeit kwetsbaar èn: gevoeliger voor plagen... 

 

Zie je de neergaande spiraal van dit verhaal? 

 

Het goede nieuws is: je kunt er wèl wat aan doen. En nee, dat is geen quick fix met een gifspuit. Maar dat is: zorgen dat die balans weer terugkomt. Begin met het aanplanten van veel verschillende planten. Het liefst planten, die van nature hier voorkomen. Want dan hebben de beesten die hier leven, er het meeste aan. En ook: soorten waar bijen en vlinders wat aan hebben. Planten met bessen en zaden voor vogels. En dat kan dus gewoon in jouw tuin of bij jouw bedrijf. 

 

De volgende stappen, daar heb ik het later nog een keer over. Maar zet jij deze eerste? Top! 

 

Wil je weten hoe je dat goed aanpakt? Bel me even! Ik help je graag op weg. 

Reactie plaatsen

Reacties

Meta Antink
10 dagen geleden

Gaaf blog!

Joke Scholtalbers
10 dagen geleden

Dank je Meta!