Verras bezoekers en personeel of win die aanbesteding

Bij vastgoed, bedrijfspanden en huisvesting is overal over nagedacht… behalve over het groen. De vierkante meters waar we aan komen rijden, parkeren, lunchen of recreëren, en vaak urenlang op uitkijken, daar voert steen de boventoon en dat kan anders. Slimmer en kostenefficiënter, ook nog. En veel aantrekkelijker dan die zonnepanelen en de warmtepomp waar wel aan gedacht is.

Zakelijk groen goed inrichten helpt:

Voor snelle afwatering

Bij stortbuien of sneeuw kan water goed weg en is de bestrating zo weer droog.

Bij verkoeling

In de schaduw van een boom is de gevoelstemperatuur 5 °C koeler.

Met een duurzame uitstraling

Zichtbare bijdrage aan de biodiversiteit, geen woorden maar daden.

Voor een fijne sfeer

Bloemen zijn goed voor mensen, altijd, overal.

Stenen zijn duurder dan planten

Stenen bestrating is vele malen duurder dan beplanting. Een gazon moet gemaaid en onderhouden: elk jaar weer, en het wordt nooit minder werk. En die ‘makkelijke’ heesters? Die worden gebruikt als afvalbak, en vormen niet voor niets de hoofdmoot in saai ‘gemeentegroen’. Moet je dat willen?

 

Met beplanting, bomen, struiken maak je één keer een totaal andere indruk. Nodig je uit om buiten te zijn en te ontspannen of er iets te doen. Het lééft, het inspireert, het voelt prettig en zo ziet het er ook uit!

 

Een goed ontwerp haalt het maximale eruit. En ja, de eerste drie jaar heeft dat zorg nodig. Maar daarna is er balans, krijgt onkruid geen ruimte en wordt het groen mooier en makkelijker… en dat gaat jarenlang zo door. Maar dat is het probleem ook vaak niet: vaak weten we niet beter.

Geen idee hoe het anders kan?

“Heesters eruit, vlinders erin! “

Daarom daag ik organisaties, bedrijven, ontwikkelaars en exploitanten uit om méér te doen met hun groen.

“Maak de cirkel rond”, dat is mijn advies.

Zorg dat de bodem, de bloemen, de bijtjes en de mens allemaal hun rol krijgen. Want aan een bijenkast of vleermuiskast heb je alleen wat als je ook zorgt voor de goede bloeiers, voor waard- en drachtplanten, voor vogels die zaden verspreiden en egels die slakken opeten, plus borders vol variatie en bodem vol leven.

Ja, óók in zakelijk groen. Dan creëer je evenwicht… en houdt het elkaar in balans.

Een goed ontwerp brengt de tuin tot leven:

Van monotoon naar multi-color

Van eentonig naar symfonie

Van saai naar zoemend & fladderend

Voor kinderen

We kennen allemaal de schoolpleinen die worden omgetoverd tot natuurlijke speelomgevingen vol uitdaging. Boomstronken, waterstroompjes, stapstenen en bakken vol eetbare kruiden en snoepgroentes: de school wordt er mooier van en de kinderen veel gemakkelijker. Geldt dus ook voor kinderopvang, gastouders en woonvormen met begeleiding en gezamenlijk groen. Ik kom graag met een voorstel.

Voor bewoners

Woonwijken en buurtjes worden aantoonbaar hechter als de buitenruimte daadwerkelijk gebruikt en gedeeld wordt. Dat bevorder je door het toevoegen van functies en aantrekkingskracht, het hele jaar door. Een mooie omgeving maakt trots en creëert automatisch zorg voor het groen en elkaar. Dus werk ik regelmatig voor Gemeentes, corporaties en planontwikkelaars, ook als het alleen nog maar gaat om een tender of Plan van Eisen.

Voor gast of bezoeker

Heerlijk voor bezoekers, gasten of eigen personeel als het groen rondom de locatie altijd mooi is. Dat kan prima met verschillende soorten die na elkaar bloeien. Met winterbloeiers maar ook vorm en structuur is de buitenruimte ook echt het hele jaar mooi. En door slim te spelen met zitelementen en looplijnen maak je de ruimte functioneel én uitnodigend. Je moet het alleen vooraf bedenken… Zal ik eens wat ideeën opperen?

Voor kopers en beslissers

Raar eigenlijk dat illustraties in elke nieuwbouwcatalogus datzelfde stukje gras laten zien, met een enkele boom, los van die oprit. Geen wonder dat nieuwe straten er na de oplevering zo eentonig uitzien. Kijkers en kopers worden niet eens op andere ideeën gebracht. Hoeveel leuker zou het worden als je juist vooraf al laat zien wat er meer mogelijk is? Met een keuzemenu aan tuinen zoals mensen ook hun eigen keukeninrichting kiezen? Probeer het eens!

Klanten vertellen

"Joke heeft voor ons een prachtig plan bedacht om tot een eetbare én tegelijkertijd uitdagende 'speelbare' tuin te komen. Tijdens het proces luisterde en keek Joke echt goed naar wat onze wensen waren en waar we rekening mee moesten houden. Bij een kinderopvang komen namelijk nogal wat veiligheids- en risico afwegingen om de hoek. Wat ook heel fijn was; Joke dacht echt mee wat betreft de materialen die we konden (her)gebruiken. Het moment dat zij het ontwerp met ons deelde was echt verrassend; zo mooi ingetekend en duidelijk weergegeven. Hierdoor kregen we echt een goed beeld van wat er mogelijk was. Ook de duidelijke beplantingsschema's en overzichtelijke aanwijzingen van hoe we e.e.a. konden uitvoeren waren superfijn. Als je op zoek bent naar iemand die echt goed is in het luisteren naar wat je wilt en die dat kan omzetten in een prachtige (in ons geval eetbare!) tuin dan zeg ik; laat Joke langs komen, haar creativiteit zet iets neer wat echt uniek is!"

Josien Westveer - De boerderijopvang

Hoe nu verder?

Is je interesse gewekt? Ben je benieuwd wat ik in jouw of jullie project kan betekenen? Benieuwd hoe ik medewerkers, klanten, bezoekers, gasten of kijkers en kopers blijer kan maken dan je ooit zelf had bedacht? [Deze eerste drie regels zou je ook kunnen weglaten om het kort en bondig te maken]

Ik kom graag kennismaken.

 

Maar… ik bied geen zogenaamd ‘gratis ontwerp’ . Ik verdien het maken van de offerte voor potentiële opdrachtgevers namelijk niet ‘terug’ met de verkoop van tegels of uitvoerend werk in een volgende fase. Laten we daarom eerst bellen voordat ik in de auto stap. Of boek het schetsontwerp als je snel een plan met offerte in handen wilt hebben.

Geen haast, wel interesse? Schrijf je in voor mijn mailing zodat je mij niet vergeet en ik nieuwe projecten en ideeën met je kan delen. [goed idee]