Waarom je echt gras zou moeten hebben in je tuin

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 16:51

Zomerweelde heet dit schilderij van Rob Graafland. Waar een paar meiden heerlijk in het zachte gras aan het chillen zijn. Je ziet het voor je, je kunt het bijna voelen... De zachte, kriebelende gevoel van grassprietjes op je blote lijf, die horen bij een zomerse picknick. En wist je, dat de geur van vers gemaaid gras mensen zo'n geluksgevoel geeft, dat er zelfs parfums van gemaakt zijn? 

 

Het is zo jammer, dat steeds meer mensen geen echt gras meer in hun achtertuin hebben, maar kunstgras. Want: geen onderhoud, lekker makkelijk, het hele jaar groen. Vooral veel gezinnen kiezen voor kunstgras. Sterker nog: in 2023 wordt kunstgras DE tuintrend van het jaar genoemd. Daar wordt ik dan wel een beetje stil van. 

 

Want lieve mensen, wat een verarming! 

 

De nieuwste soorten kunstgras mogen dan misschien best zacht aanvoelen, ze missen de verkoelende werking die een echte grasmat heeft. Èn er groeien geen madeliefjes in. Dus je weet nooit meer via de  "hij-houdt-van-me-hij-houdt-niet-van-me' - methode of hij ook gek is op jou...

 

In de zomer wordt kunstgras bovendien een stuk warmer dan gewoon gras. Voetballend nederland komt inmiddels al terug van het gebruik ervan: In 2025 spelen alle topclubs weer op een echte grasmat. Omdat er toch teveel plastics in de grond en het milieu verdwijnen. Zullen we dan de kinderen van Nederland ook maar weer in het echte verse gras leggen? 

 

Heb je geen zin in het werk dat het maaien met zich meebrengt? Denk dan eens aan een alternatief! Er zijn genoeg planten die heel laag en groen blijven, maar waar je wel heerlijk op je blote voeten overheen kunt lopen. En waar je je baby veilig op kunt leggen op een warme zomerse dag. Natuurlijk en koel. 

 

Wil jij een natuurvriendelijke tuin?

 

(schilderij van Rob Graafland, uit 1918, gefotografeerd in Singer Museum Laren)

Reactie plaatsen

Reacties

Wil Bakkeren
5 maanden geleden

Goedemorgen Joke, fantastische presentatie gisteravond. G en B avond bij Intratuin. Voor het seizoen 2025 ga ik mijn vereniging voorstellen jou als spreker in te huren. En een kleine tip ter inspiratie: in het mooi weer seizoen een bezoekje aan Villa Augustus., onwijs mooie eetbare tuin die terugkomt op de menu kaart.
vriendelijke groet, Wil Bakkeren

Joke Scholtalbers
5 maanden geleden

Hi Wil,

Wat fijn om te horen dat je het leuk vond gisteren! En natuurlijk kom ik graag spreken bij jouw vereniging. Is dat ook een G&B of een andere vereniging?

Wat Villa augustus betreft: die staat al heel lang op mijn verlanglijst om eens te bezoeken, en als jij dat ook nog zo zegt, ga ik die de komende zomer zeker eens bekijken ( en proeven ;-) ! Hartelijke groet, Joke