Portfolio

IJsbad aan het water

Almere

Deze tuin mocht de droomtuin worden van alle gebruikers. Daarvoor creëerden we extra parkeerruimte op een groene grasmat voor een fijne thuiskomst.

De achtertuin kreeg een trampoline voor de kinderen en een hek voor de veiligheid, omdat de tuin grenst aan het water.

Dakbomen geven schaduw op het terras en ook dichter bij het huis is een fijne zitplek gemaakt voor een kop koffie tussen de drukte door.

Maar de top of the bill is natuurlijk dat verfrissende ijsbad achterin. Heerlijk met uitzicht op het water, maar wel met privacy en overkapping om je handdoek droog te houden.

Wat wil een mens nog meer?

Zomaar een groenstrook

Blauwestad

In Blauwe Stad worden twee blokken van woonhuizen gescheiden door het groen. Dat mocht wat parkachtig zijn, met gras en enkele bomen.

Maar voor wie is het dan? En wordt het geen hondenpoepveldje waar alleen de hangjeugd wil vertoeven?

Met een simpel ontwerp voegden we variatie toe, trekken we mensen en creëer je dus sociale controle. Een jeu de boules baan voor de rustige recreant, een klein paviljoen voor een buurtfeestje en een wadi waar klein grut op laarsjes doorheen mag stampen.

De skatebaan biedt voldoende uitdaging aan de jeugd. Een samenspel van elementen die een investering vragen maar ook heel veel waarde toevoegen aan deze wijk.

Van zorg naar wonen

Emmeloord

Het ontwerp voor de nieuwe bestemming van het Dokter Jansenziekenhuis mocht natuurinclusief worden.

Sterker nog, de vleermuizen die er zaten moesten juist een plek krijgen. Als we die willen behouden, dan hebben we dus ook insecten nodig, en bloemen voor die insecten, en voor de zaadjes van die bloemen weer vogels… liefst in alle kleuren, vormen en geluiden.

De binnentuin leende zich bij uitstek voor wandelingen vol verwondering en vertier. Kinderen kunnen hun blote voeten koelen, de bloemen geven het hele jaar, beurt voor beurt, kleur aan de tuin.

En ook aan de mensen is gedacht, met zowel eetbare vaste planten in de siertuin, als met speciale kruidenstroken en een rand voor de moestuin.

Privacy bij B&B

Urk

Als je dan je B&B openstelt voor gasten, deel je ook je tuin… maar wil je voor zowel de gasten als jezelf ook nog een beetje privacy. In deze riante tuin mocht alles samenkomen: een tuin om van te genieten voor de logees, privacy voor de eigenaren en een groene entree voor bezoekers van het bedrijf aan huis dat er direct naast ligt.

Zo kreeg de B&B een eigen opgang en terras. Achter de schutting konden de afvalbakken uit zicht verdwijnen. Vanuit huis is er zicht op de moestuinbakken zodat het uitnodigt om ze te gebruiken en voor warm weer zijn er de schaduwbomen en het zwembad.

Daarmee hield het niet op, want de klant was ook erg blij met het idee om van het grote terras aan het huis, een overkapte serre te maken waardoor binnen en buiten nóg meer in elkaar overlopen. Project in uitvoering maar bij voorbaat geslaagd.

BBQ-tuin voor personeel

Joure

Als de directeur graag buiten wil koken en al een binnenpleintje heeft met verhoogde vijver, wat doe je dan?

Dan tover je het binnenpleintje om in een mediterrane personeelstuin.

Met buitenkeuken, heerlijke schaduwplekken, royale kruidenborders én eetbare bloemen. De cipressen maken de Italiaanse sfeer compleet en natuurlijk hoorde daar die fijne paarse kleur bij van de lavendel.

Zelfs met tropische temperaturen willen de medewerkers graag naar kantoor, dat kan niet missen op deze manier.

Stadstuin vol variatie

Utrecht

Ook als een tuin krap aan vijf bij zes meter meet, kun je veel doen met een slim ontwerp.

In deze binnentuin mochten er tegels uit, en planten in. En als we dan toch zouden gaan genieten, dan maar meteen eetbare planten.

Het bleef een siertuin, maar dan wel eentje om van te smullen. Met bloemen voor de finishing touch van gerechten, heerlijke besjes en plantjes voor verse thee.

Omdat de bewoners houden van de Oosterse keuken voegden we wat speciale kruiden toe. En natuurlijk ontbreekt de zwarte komijn niet, die vrolijke pitjes die het Turks brood of een salade nóg lekkerder laten smaken.

Schoolplein vol avontuur

Emmeloord

Een goed ontwerp neemt het thema genieten mee, terwijl we ook aan schaduw, beschutting, waterafvoer en ontspanning denken.

Dat komt allemaal samen in dit groen schoolplein. Er is volop speelnatuur waarbij de peuters een eigen gedeelte gebruiken. Met de afvoer van hemelwater hebben we daar waterpret gecreëerd, plus extra klimopties voor de kleintjes.

De grotere kinderen krijgen een pannakooi die groot genoeg is om ook bij bijeenkomsten van nut te zijn. En aan de rand van het terrein zijn twee halve cirkels gecreëerd als tribune voor een buitenles of voorstelling. Het labyrint kan bereikt worden via een kronkelpaadje door de pluktuin.

Doordat de vaste planten elk jaar terugkomen en steeds groter worden, is de pluktuin onderhoudsarm op termijn. En uiteraard hebben we ruimte gemaakt voor moestuin- en kruidenbakken, iets bewerkelijker, maar juist zo leuk om samen met de kinderen te doen.

 

Ruim baan voor een eetbare border

Harderwijk

Met volop vierkante meters zoals in deze royale tuin, kan het zelfs voor echte tuinliefhebbers wel eens wat lastig te worden om het goed in te delen.

Deze mensen hadden de basis al prachtig voor elkaar en hadden nog ruimte over, maar alleen een moestuin vonden ze saai. In overleg kozen we dus voor een border vol eetbare vaste planten, zodat het een echte voedselborder werd.

Tipje van de sluier: wortels doen het dan net zo leuk als varen met zijn sierlijke loof én is tegelijk heerlijke snoepgroente.

Van de combinatie van kruiden én groentes kun je een keur aan mooie recepten maken. BBQ aan en gaan, of geniet juist door de versheid uit eigen tuin van een grotendeels plantaardige maaltijd.

 

Kinderopvang met klimboom

Emmeloord

Als kinderen zo blij, zo rolden we in dit project van het ene inspirerende idee naar het andere.

Het begon met de wens voor een boom, als gedenkboom voor de overleden oprichtster. Een rode boom die centraal mocht staan, waar je onder kon zitten, waar je in mag klimmen en onder kunt schuilen.

Daar ontstond vanzelf een amfitheater om met een groepje buiten te kunnen werken, een blotevoeten pad achter de struiken langs en een racebaan voor de kleintjes op hun skelters. In het gedeelte voor de allerkleinsten is echt élk blaadje en bloemetje veilig eetbaar.

En uiteraard dachten we ook aan het personeel: we maakten een zitje voor elk lokaal mét overzicht op de kinderen en in het zonnetje voor die korte glimp van de zon op werkdagen. Elk lokaal kreeg ook zijn eigen kruidenmoestuin en uiteraard staan er volop eetbare planten in de siertuin, waardoor kinderen spelenderwijs leren omgaan met een groene omgeving.

Grappig detail is dat de wens voor een rode draad van bloemen al direct werd aangegeven, maar dat er in de drie variatie-moodboards toch een heel duidelijke voorkeur was voor die ene mix van rood met paars. Zo blij dat ik die moodboards altijd op voorhand al maak!

Opleuken van de coniferen

Werkhoven

Een haag van coniferen is perfect tegen de inkijk maar ook tergend saai, zo vonden de bewoners van dit huis in Werkhoven. De heg kon niet weg, dus bedachten we iets anders: met een klimplant vol bloemen krijgt de heg een groot deel van het jaar een vrolijke make-over.

De rest van de borders werd aangevuld met planten die voldoen aan specifieke wensen van de klant: in geur, uiterlijk, smaak of toepassing. Zo zorgt de Fuchsia voor kleur en een fraai uiterlijk, is de bieslook lekker voor in de keuken en groeien ook de superfoods van de dwergmoerbei voortaan in eigen tuin.

Om het groene uiterlijk niet te verstoren met overbodige bestrating, maakten we een looppaadje van looptijm dwars door de border. Betreden is dus toegestaan, sterker nog, dat gaat heerlijk ruiken, en de tijm veert vanzelf weer omhoog.

De ommuurde stadstuin

Zwolle

Stadstuinen zijn vaak ware paradijsjes, maar hebben ook hun kanttekeningen.

Zo had deze achtertuin in Zwolle niet alleen heel veel schaduw waardoor het er snel afkoelde. Maar door de verdiepte ligging was er ook een trap van het bordes recht naar beneden die erg prominent aanwezig was.

Die mooie hoge bomen hebben we behouden, maar we hebben wel gezorgd voor wat warmte door een heuse buitenhaard te ontwerpen.

De hoge schoorsteen vermindert de overlast voor de buren, terwijl bij de andere buren (een studentenhuis) de privacy is vergroot door een rij bamboe aan de zijkant.

De grote trap is groen aangekleed en de borders zijn aangevuld met eetbare planten en een stuk kruidentuin.

Met een grote houten tafel kan er hier tot ver in de zomer van het buitenleven worden genoten.

Tiny house met een Twents tintje

Rohel

Deze Tiny house heeft een grote tuin en een bewoner die graag buiten is met vrienden, maar was in de loop der jaren wel wat rommelig ingedeeld. Daardoor was er niet overal plek voor de wensen, terwijl er vierkante meters genoeg waren.

Alle reden dus om bij de basis te beginnen. Dat was in dit geval de ontvangst van bezoekers: met een overgang van beton met groen sedum komt er tijdelijk plek voor meerdere auto’s op eigen terrein.

Met extra bomen achterin vergroten we het gevoel in het bos te wonen. En ook rondom de vergrote vijver komen extra bomen zodat je niks meer van de buren ziet.

De schuurtjes achterin mochten opgeruimd zodat er een fijne plek ontstond voor een hottub dichtbij het tweede terras.

En de houtopslag verplaatsten we naar de zijkant van het huis, een logische plek die je goed netjes kunt houden.

Daarmee was de wens van de klant helemaal uitgekomen: een stukje Twente in Friesland met alle ruimte voor hem en zijn vrienden.

Pluk- en speeltuin bij opvang

Luttelgeest

Doorvragen is van levensbelang in dit vak. Zo is er vaak véél meer mogelijk en veel meer te combineren dan mensen zich kunnen voorstellen. Zo had de eigenaar van deze

kinderopvang allerlei wensen voor de speelruimte rondom de boerderij. Dat er nog veel meer mogelijk was voor zijn eigen hobby, voor de kinderen en een fijner gebruik in alle seizoenen, dat bleek pas toen we bezig waren. Zo was het hier vrij winderig, maar konden we met hagen en leibomen van diverse fruitsoorten, al heel veel beschutting creëren. De randen van de ruimte kregen borders waarin groente en kruiden kunnen groeien die ook tijdens de pauzes gebruikt worden. We maakten een zitcirkel die kan dienen als voorleesplek, maar die buiten werktijd kan worden gebruikt voor workshops met etherische oliën. Uiteraard zijn de dragers van die oliën stuk voor stuk in de borders terug te vinden waardoor het echt tot leven komt. Voor de kinderen kwam er een stuk blotevoeten pad met circulair materiaal dat al voorhanden was. Naast de ingang is nog een tekenbord opgehangen en een kruidenschilderij. Zo is veel meer te doen, veel meer te ontdekken en veel meer te genieten.

Supersmal met sfeer

Urk

Een smalle tuin wordt pas een probleem als je in één keer de hele tuin kan overzien.

Deze tuin had een fijn beschut terras maar was niet echt uitnodigend door de smalle strook aan de zijkant.

In dat geval doe je het net als met het menselijk lijf: je benadrukt de goede punten en doorbreekt wat je niet wilt zien.

Zo bedachten we hier de verticale kruidentuin aan de muur om de hoogte te creëren. Met een pergola krijgt de tuin 'een dak' en verdeel je de tuin meer in bredere vakken.

Op het smalle deel kan een bescheiden bankje juist fijn zijn voor die kop koffie in de ochtendzon.

En achterin behouden we de ruimte met wat opruimtrucs: door een zelfgemaakte kast kwam er opbergruimte voor kinderspeelgoed. Aan de buitenzijde van deze kast verdwenen de afvalbakken uit zicht. Zo werd de tuin klein maar fijn.

Ruimte voor feestjes

Emmeloord

Deze zeer royale tuin oogstte al menig compliment en zorgt voor heel wat genietmomentjes, met het prachtige  en het vele groen. Toch was het nog niet helemaal af, volgens de bewoners.

Zij wilden graag een eetbare sierborder zodat de tuin meer gebruikt zou worden. Al pratend kwamen we erachter dat ze hier graag een feestje hielden, maar dat er dan nét wat weinig ruimte was om te zitten.

Met een kleine ingreep kunnen we van de betonnen sierrand een lange zitbank maken. Door de open ruimte eronder is er gelijk plek voor houtopslag en oogt het gezelliger.

De sierborders worden aangevuld met eetbare planten en zeker ook bijzondere bloemen, zodat bij etentjes niet alleen genoten kan worden van de lekkere planten maar ook van een prachtige bloeiende border! Hoe kleine dingen groots kunnen uitwerken.

Schaduwtuin vol eetbaars

Lochem

“Ik geef mijzelf jou als cadeau”, zo begon deze klant onze kennismaking.

Ze was als groot tuinliefhebber, maar voor haar aankomende pensioen wilde ze een tuin waar ze nog meer van zou genieten en die ook meer eetbaar mocht zijn. Samen toverde we alles om tot een geheel eetbare siertuin vol variatie.

Aantrekkelijk voor mens, dier, bloemen en bijen zodat het elkaar allemaal in evenwicht houdt, dan heb je het minste kans op plagen.

De indeling van de tuin was al prima, maar het beplantingsplan had echt een update nodig. Dat kwam dus compleet met een duidelijke 'to buy' lijst, waar de klant over zei: ‘Heerlijk dat ik nu door de Intratuin kan lopen met jouw boodschappenlijstje en dat ik alleen dat meeneem wat jij hebt opgeschreven. Dat scheelt niet alleen in mijn portemonnee maar geeft ook rust in mijn hoofd.”

Privacy in de stad

Zwolle

Best een diepe tuin voor in een stad. Maar overal inkijk! En dat terwijl de bewoonster het liefst ongestoord in de zon wilde kunnen zitten. 

 

Hoe los je dat op? Door de hoogte in te gaan! Door een aantal slim geplaatste pergola's en bomen is de tuin nu een aards paradijs geworden. En met een aantal dwars geplaatste klimschermen hebben we niet alleen veel meer diepte gecreëerd in de tuin, maar ook verschillende intieme hoekjes. Om te eten, te relaxen in de hangmat of te loungen met vrienden. 

 

Bijkomend voordeel is dat je vanuit het huis veel meer groen ziet èn er ruimte is ontstaan voor veel meer planten, van klimrozen tot aan snack-komkommers!