Tuinontwerp- fase 1

We beginnen met een hele vragenlijst

Kijk, die tuin is van jou. Jij bent degene, die mag bepalen wat er op dat stukje grond komt. Die er van mag gaan genieten…

Als ontwerper, zet ik dus geen lijn op papier voordat ik weet, wat jouw wensen en dromen zijn. 

Daarom start ik een ontwerptraject altijd met een persoonlijk gesprek. Dat kan ‘in real life’: en dan het liefst op de plek waar jouw droomtuin moet gaan komen. Maar soms is dat te ver reizen, en doen we dat gesprek online of via facetime. 

 

Ik ben dan heel nieuwsgierig 

In dat gesprek vraag ik je de oren van het hoofd. Waar droom je van? Wil je een tuin om in te zitten, te spelen, te lezen of te borrelen? Wil je er veel of weinig tijd aan besteden? Wil je dingen uit je tuin kunnen plukken, voor op de vaas of voor in de keuken? 

 

Maar we kijken ook naar de praktische kant:

Waar komt de zon op in jouw tuin en hoe verandert dat gedurende de dag? Is er inkijk van de buren en heb je daar last van? We hebben het over de grondsoort en over bomen, struiken of planten die je misschien wilt behouden. Over de fietsen, je schuurtje, een veranda, de afvalemmers… En zo heb ik nog veel meer vragen voor je. Want in een geslaagde tuin komen mooi en praktisch samen!

 

Na dit gesprek ga ik voor je aan slag.

Want al die gegevens moeten samen komen in een mooi tuinontwerp. En daarvoor maak ik eerst een vlekkenplan: daarin komen al jouw wensen bij elkaar. Waar is de lekkerste plek voor je terras, waar zet je het beste een schutting en hoe vermijd je die inkijk zoveel mogelijk? 

Jouw wensen visueel in kaart gebracht

Met behulp van enkele moodboards laat ik je ook de sfeer zien, die ik voor ogen heb nadat ik jouw wensen gehoord heb. Zodat je een duidelijk beeld hebt, van wat er mogelijk is in jouw tuin. Welke materialen, welke kleuren, wat voor soort planten kun je het beste kiezen? Daarbij zeggen beelden zoveel meer dan woorden!

 

Tegen de tijd dat we deze eerste fase hebben afgerond, hebben we elkaar een stuk beter leren kennen. Jij weet wat je van mij kunt verwachten, en ik weet de situatie van de tuin, de grootte en de omvang van je wensenlijst goed in te schatten. 

Offerte - fase 2

Als je dat wilt, maak ik na deze eerste fase een offerte voor het definitieve ontwerp. Daarin worden de 'vlekken' helemaal tot in detail uitgewerkt. Welke materialen, maten, en natuurlijk ook welke planten. Hoe ziet dat er uit als je er in staat? Als je wilt maak ik ook 3D-tekeningen. En een uitgebreid beplantingsplan. 

Daarvoor is het wel handig dat we eerst in kaart brengen wat precies jouw wensen zijn. En dat doen we dus in fase 1. 

Alles duidelijk in beeld

Hierboven zie je een paar voorbeelden van projecten die ik al gedaan heb voor anderen. 

Je ziet: juist die moodboards geven meteen een beeld van de sfeer die je tuin zou kunnen krijgen. Mijn ervaring is, dat mensen dan ook meteen weten: ja, dat vind ik inderdaad gaaf! Of juist: nee, dat vind ik niet mooi, dat moet toch anders. Dat praat een stuk makkelijker.

En zo komen we samen tot ‘het perfecte plaatje’. Dat maakt het uiteindelijke tuinontwerp geweldig, want het past bij jou! 

 

Wil jij dat ook?