Bedrijf, schoolplein of zorginstelling?

Een groene buitenruimte maakt het leven mooier!

 

Wat wil je de kinderen op je school, de bewoners, je personeel of je klanten meegeven als ze buiten komen?

 

Een groene buitenruimte geeft zoveel mogelijkheden... Denk bv. aan sporten, spelen, en leren over de natuur. Maar ook: een fijn terras waar je samen kunt lunchen, misschien zelfs met zelf geteelde groente? 

 

Willen jullie een buiten klas lokaal? Kunnen genieten van een mooie bloemenborder of er zelfs uit kunnen plukken voor de vaas? Waarmee je tegelijkertijd een bijdrage levert aan een biodiversere wereld?

 

In een intake gesprek breng ik al jullie wensen in kaart 

Natuurlijk analyse ik de huidige situatie. Dat resulteert in een vlekken-plan van het terrein, waarop ik in grote lijnen en vlakken aangeef waar de verschillende functies het beste kunnen komen.

 

Conceptuele moodboards

Met behulp van diverse moodboards maak ik de mogelijkheden visueel. Beelden zeggen vaak zoveel meer dan woorden. Hiernaast zie je een paar voorbeelden van inmiddels afgeronde projecten. Je ziet: juist die moodboards geven meteen een beeld. Mijn ervaring is, dat dit veel efficiënter is dan uren praten. Zo komen we samen tot ‘het perfecte plaatje’ en zal het uiteindelijke ontwerp naadloos op jullie wensen aansluiten.

 

Meteen afspreken?

Klanten vertellen:

"Joke heeft voor ons een prachtig plan bedacht om tot een eetbare én tegelijkertijd uitdagende 'speelbare' tuin te komen. Tijdens het proces luisterde en keek Joke echt goed naar wat onze wensen waren en waar we rekening mee moesten houden. Bij een kinderopvang komen namelijk nogal wat veiligheids- en risico afwegingen om de hoek. Wat ook heel fijn was; Joke dacht echt mee wat betreft de materialen die we konden (her)gebruiken. Het moment dat zij het ontwerp met ons deelde was echt verrassend; zo mooi ingetekend en duidelijk weergegeven. Hierdoor kregen we echt een goed beeld van wat er mogelijk was. Ook de duidelijke beplantingsschema's en overzichtelijke aanwijzingen van hoe we e.e.a. konden uitvoeren waren superfijn. Als je op zoek bent naar iemand die echt goed is in het luisteren naar wat je wilt en die dat kan omzetten in een prachtige (in ons geval eetbare!) tuin dan zeg ik; laat Joke langs komen, haar creativiteit zet iets neer wat echt uniek is!" Josien Westveer - De boerderijopvang

Hoe gaat het daarna verder? 

De moodboards zijn ook fijn om te gebruiken bij de terugkoppeling naar je team. Misschien is er een comité aangesteld, dat meedenkt in het proces. Met de moodboards komen de ideeën veel beter over en komen (onbewuste) wensen boven tafel. Misschien zijn er naar aanleiding van de analyse en moodboards dan ook nog aanpassingen nodig. Die maak ik, en pas na jullie goedkeuring ga ik met het ‘echte ontwerp’ beginnen. Dat werkt wel zo efficiënt.

 

Ontwerpfase

In deze fase zal ik eerst een schetsontwerp maken, waarbij de verschillende functies vorm krijgen. Als het terrein groot is, kunnen dat meerdere voorstellen zijn. Immers, het aantal opties is dan ook groter.

 

Tot in detail

Is het definitieve schetsontwerp goedgekeurd, dan ga ik alles in detail uitwerken. Dus: maten, materialen, en beplanting. Indien nodig overleg ik ook met de uitvoerende partijen over eventuele constructies en details.

 

Duidelijk verhaal

Aan het einde van het traject ligt er een compleet plan. Met moodboards, ontwerpen, motivatie en plattegronden. Indien gewenst maak ik ook een aantal 3D schetsen. Je krijgt een duidelijk materialen-overzicht, evt. technische tekeningen en natuurlijk het beplantingsplan. Mèt een bestellijst die zo naar de hovenier of de kweker kan.