Studio Scholtalbers heeft ervaring met het ontwerpen van buitenruimtes voor nieuwbouwprojecten en renovaties en werkt voor diverse opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan projectontwikkelaars, woningcorporaties of gemeenten, maar ook scholen, zorginstellingen of de horeca. 

 

Inventarisatie

Natuurlijk begint een ontwerptraject met een goede inventarisatie. Wat is het programma van eisen? Wie komen er in het project te wonen, zijn dat ouderen, jongeren, gezinnen met kinderen of juist een mix daarvan? Maar ook: welke functionaliteiten moeten er komen, hoe is de ligging ten opzicht van de zon, de straat, eventuele aangrenzende panden? Als ontwerper, zet ik geen lijn op papier voordat ik deze zaken duidelijk heb. Dat scheelt namelijk niet alleen veel tijd misverstanden en frustratie, maar ook geld. 

 

Ecologisch en biodivers

En.. het liefst voeg ik daar als ontwerper nog een aantal punten aan toe met betrekking tot de ecologische waarde en de biodiversiteit van het project. Hoe wordt het hemelwater opgevangen, vastgehouden, gebruikt voor de beplanting? Wordt er nagedacht over de klimaatbestendigheid van bepaalde planten, nu onze zomers steeds warmer worden? Is er voldoende te eten voor voegels, vlinders en bijen? Nu elk nieuwbouwproject moet worden voorzien van diverse nestkasten, is het ook goed om na te denken over het voedsel van de dieren die zich in die nestkasten gaan settelen. Zijn er voldoende dracht- en waardplanten? En staan er genoeg planten in de borders, waar ze zaden en bessen van kunnen eten?

 

De uitgangssituatie van de buitenruimte in kaart gebracht

Na dit gesprek maak ik een analyse van de situatie. Dat resulteert in een vlekken-plan van het terrein, waarop ik in grote lijnen en vlakken aangeef waar de verschillende functies het beste kunnen komen.

 

Conceptuele moodboards

Met behulp van diverse moodboards maak ik de mogelijkheden visueel. Beelden zeggen vaak zoveel meer dan woorden. Hiernaast zie je een paar voorbeelden van inmiddels afgeronde projecten. Je ziet: juist die moodboards geven meteen een beeld. Mijn ervaring is, dat dit veel efficiënter is dan uren praten. Zo komen we samen tot ‘het perfecte plaatje’ en zal het uiteindelijke ontwerp naadloos op jullie wensen aansluiten.

Terugkoppelen

Misschien zijn er naar aanleiding van de analyse en moodboards nog aanpassingen nodig. Die maak ik, en pas na goedkeuring ga ik met het ‘echte ontwerp’ beginnen. Dat werkt wel zo efficiënt.

 

Ontwerpfase

In deze fase zal ik eerst een schetsontwerp maken, waarbij ik het vlekkenplan verder uitwerk. Hoe zien paden en terrassen er uit en wat voor materialen gebruiken we ervoor? Ik werk hiervoor het liefst nauw samen met de architect. Als de woning en de buitenruimte naadloos op elkaar aansluiten, komen beide beter tot hun recht. Bij de keuze voor de beplanting houd ik ook rekening met de dieren in de omgeving. Want als er nestkasten voor bepaalde dieren in de gevel moeten komen, is het wel zo slim om ook de beplanting daar op aan te passen. Zodat de bewuste dieren ook wat eetbaars vinden in de directe omgeving. 

 

Een goed tuinontwerp is driedimensionaal

Tijdens het ontwerpen is het uitermate belangrijk om in meerdere dimensies te denken. Je te realiseren, dat de beleving van een buitenruimte totaal anders wordt op het moment dat je ergens onderdoor loopt. Of dat nu een boom of een pergola is. De schaduw die dat geeft, en het verkoelende effect ervan in de zomer. Maar ook: de nestgelegenheid die je zo biedt.

 

Of, dat je ergens een paar treetjes op of af gaat, waardoor je echt in een andere ruimte stapt. Het effect van het spiegelende oppervlakte van een vijver. Het veilige, omarmende gevoel dat een haag kan geven, nog afgezien van de beschuttende effect tegen zon of wind.

 

Een tuin verandert meteen na oplevering

En dan komen we op datgene, wat een tuin zó anders maakt dan een huis. De dimensie van groei. Een tuin verandert elke dag, een tuin leeft.

 

Op het moment dat de tuin of de buitenruimte aangelegd is, begint het eigenlijk pas. Als de bomen, struiken en planten het naar hun zin hebben, zullen ze gaan groeien en bloeien. Dat betekent niet alleen, dat onderhoud noodzakelijk is. Maar ook, dat je daar met het ontwerpen van de tuin al op moet voorsorteren.

 

Hoe groot wordt een bepaalde boom, en hoe ver kan hij dan van een andere boom, of van het huis af staan? Hoe breed worden bepaalde planten in de border, en hebben ze ook daadwerkelijk die ruimte in het ontwerp? En leven de planten die je in de tuin zet, één, twee of veel meer jaren? En wat houdt dat in, met het oog op onderhoud?

 

Kortom: je moet kunnen alleen driedimensionaal denken, maar ook vooruit in de tijd. Het is belangrijk om de komende jaren te voorstellen en voorspellen. En dan de juiste keuzes te maken.

 

Misschien dat ik daarom wel zoveel plezier heb in het ontwerpen van de groene buitenruimte. Want daarin komen al mijn creatieve skills èn mijn voorspellende vermogens als trendwatcher bijeen.

 

Wil jij optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn bij een project, nieuwbouwwijk of bedrijf? Bel me even, dan overleggen we wat er mogelijk is.