Een goede buitenruimte is circulair

< Aandacht voor al het leven in de tuin

In mijn ontwerpen komen de behoeften van dieren en planten èn de wensen van de mens samen door goed na te denken over 'alle schakels in de keten'. De balans moet goed zijn. Als er bijvoorbeeld veel verschillende soorten planten en dieren in de tuin leven, is de kans op een plaag die de hele tuin aantast veel kleiner. 

 

Een buitenruimte ontwerpen is een heel gelaagd proces, er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Staan planten op een goede plek, hoe is het bodemleven, hebben dieren zoals vogels, vleermuizen, egels en insecten genoeg voeding èn een plek om te schuilen en te nestelen? Hoe is het geregeld met wateropvang, waar is de zon op het moment dat jij tijd hebt om er van te genieten, en zijn de looplijnen logisch?

 

En dan heb je ook nog te maken met het feit, dat wat je in een tuin zet, groeit en groter wordt. Dat proces lijkt zó op de wereld van de trends, dat ik in mijn vorige werk als trendwatcher vaak de vergelijking maakte met een tuin. 

 

Maar als alles klopt... Dan is de tuin voor mens èn dier een heerlijke plek. Om te ontspannen, te ontmoeten, te werken, te eten, en te spelen. 

 

Bij het maken van een mooi ontwerp komt mijn trendwatch-ervaring heel goed van pas >

Achtergrond

Als trendwatcher werkte ik jarenlang voor vele nationale èn internationale bedrijven. Ik informeerde ze over maatschappelijke trends en vertaalde die naar interieur- en tuininrichting. Ik gaf als mede-eigenaar van THJS twee keer per jaar een trendboek uit, waarin we deze trends voorzagen van passende kleurcombinaties, vormen en materialen. Daarnaast ontwierp ik diverse productlijnen, variërend van de kleurlijnen voor verffabrikanten tot aan vazen, kerstballen en klein meubilair.

 

In 2020 gooide ik het roer om.

De wereld, waarin ik als trendwatcher meewerkte aan het produceren van nog meer weg-werp-producten, (immers: volgend jaar is er weer een nieuwe trend) paste niet langer bij mij. Ik ontwikkelde mezelf verder, volgde een opleiding tot tuinontwerper en ontwikkelde een eigen concept, Voedselborder

 

Persoonlijke wensen prevaleren boven trends

Maar hoewel mijn trendwatcher oog natuurlijk nooit uitstaat en ik op de hoogte ben van de laatste trends en ontwikkelingen, laat ik duurzaamheid, biodiversiteit en leefbaarheid altijd prevaleren boven ‘de laatste trend’. Daardoor creëer ik projecten en ontwerpen die niet alleen wonderwel passen bij de locatie, de opdrachtgever en de gebruikers, maar ook de tand des tijds kunnen weerstaan. Omdat ze raken aan de diepere, onderliggende behoeftes die jij als opdrachtgever hebt.

Joke Scholtalbers

Tuinontwerper & trendwatcher >

Inmiddels heb ik gemerkt, dat juist die jarenlange ervaring als trendwatcher een fantastische basis vormt in het ontwerpproces. Kijken naar de diepere behoeften van de consument, grotere verbanden leggen en concepten bewaken is mijn tweede natuur. Dat leidt tot verrassende, heldere projecten die nauw aansluiten op jouw wensen.

 

Wil je eerst even overleggen? Dat kan! Je kunt hieronder eenvoudig een afspraak maken voor een zoomgesprek van een half uur. 

 

Impressie uit trendboek SS 2022