Projectontwikkelaars, tenders

Studio Scholtalbers heeft ervaring met het ontwerpen van buitenruimtes voor nieuwbouwprojecten en renovaties en werkt voor diverse opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan projectontwikkelaars, woningcorporaties of gemeenten, maar ook scholen, zorginstellingen of de horeca. 

 

Inventarisatie

Natuurlijk begint een ontwerptraject met een goede inventarisatie. Wat is het programma van eisen? Wie komen er in het project te wonen, zijn dat ouderen, jongeren, gezinnen met kinderen of juist een mix daarvan? Maar ook: welke functionaliteiten moeten er komen, hoe is de ligging ten opzicht van de zon, de straat, eventuele aangrenzende panden? Als ontwerper, zet ik geen lijn op papier voordat ik deze zaken duidelijk heb. Dat scheelt namelijk niet alleen veel tijd misverstanden en frustratie, maar ook geld. 

 

Ecologisch en biodivers

En.. het liefst voeg ik daar als ontwerper nog een aantal punten aan toe met betrekking tot de ecologische waarde en de biodiversiteit van het project. Hoe wordt het hemelwater opgevangen, vastgehouden, gebruikt voor de beplanting? Wordt er nagedacht over de klimaatbestendigheid van bepaalde planten, nu onze zomers steeds warmer worden? Is er voldoende te eten voor voegels, vlinders en bijen? Nu elk nieuwbouwproject moet worden voorzien van diverse nestkasten, is het ook goed om na te denken over het voedsel van de dieren die zich in die nestkasten gaan settelen. Zijn er voldoende dracht- en waardplanten? En staan er genoeg planten in de borders, waar ze zaden en bessen van kunnen eten?

 

De uitgangssituatie van de buitenruimte in kaart gebracht

Na dit gesprek maak ik een analyse van de situatie. Dat resulteert in een vlekken-plan van het terrein, waarop ik in grote lijnen en vlakken aangeef waar de verschillende functies het beste kunnen komen.

 

Conceptuele moodboards

Met behulp van diverse moodboards maak ik de mogelijkheden visueel. Beelden zeggen vaak zoveel meer dan woorden. Hiernaast zie je een paar voorbeelden van inmiddels afgeronde projecten. Je ziet: juist die moodboards geven meteen een beeld. Mijn ervaring is, dat dit veel efficiënter is dan uren praten. Zo komen we samen tot ‘het perfecte plaatje’ en zal het uiteindelijke ontwerp naadloos op jullie wensen aansluiten.

 

Wil jij ook optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn bij een project, nieuwbouwwijk of bedrijf? Bel me even, dan overleggen we wat er mogelijk is.