Nee, niet wéér boontjes!

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 14:48

Of waarom die buxusmot je eigen schuld is...

Huh? Wat hebben boontjes met tuinontwerpen te maken? Nou, meer dan je zou denken... Want hoe dol je misschien ook op boontjes bent, als je ze elke dag wéér op je bord krijgt, hangen ze je uiteindelijk de keel uit. Of, stel dat je dat wèl graag zou doen: dan heb je in principe wel een probleem. Want boontjes groeien niet het hele jaar door.

 

Nu hebben wij mensen daar oplossingen voor gevonden; inmaken, invriezen etc. Of: we laten ze in de winter invliegen uit een ander land. (!)

 

Maar dieren en insecten, die hebben die optie niet. Die moeten het doen, met wat er in de omgeving groeit. Je kunt je voorstellen, dat als jij graag meer vogels en vlinders in je tuin wilt, dat je dan dus wel voor wat variatie moet zorgen. Zodat ‘als de boontjes op zijn” er weer iets anders lekkers aan de struiken en planten groeit. 

 

Daarom is het zo belangrijk, om een gevarieerde border aan te leggen. En dus niet je hele voortuin vol te zetten met buxus en hortensia’s. En die van de buren ook. En die van hun buren ook... Het enige wat je dáármee creëert, is een enorme fastfoodketen voor de buxusmot. En dat hebben we geweten de afgelopen jaren...

 

Juist door meer variatie aan te planten, zorg je er voor dat:

 

  • Er voor meerdere diersoorten het hele jaar door iets te halen valt
  • De kans dat je last krijgt van een plaag een stuk kleiner wordt.
  • En àls er op een van je planten iets zit, niet je hele tuin in één keer kaal is.
  • Als je veel vogels, kikkers of egels in je tuin hebt, helpen die graag een handje mee. Want die lusten vaak wel een plaagje ;-)
  • Het leuke is, dat met meer variatie in je tuin, de border ook een stuk levendiger wordt, omdat er het hele jaar wel iets bloeit.
  • Je krijgt dan veel meer het gevoel van de seizoenen mee: in het voorjaar krokussen en tulpen, vervolgens allerlei vaste planten. Je tuin kan tot diep in de herfst nog bloeien!

 

TIP 1 >>> Ben je bang dat dat te druk wordt in je tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor planten in een bepaald kleurschema, waardoor het totaal toch rustig blijft.

 

TIP 2 >>> Mooi afstemmen op de kleur van je gevel maakt óók een hoop verschil en kan de entree naar je pand of woning een enorme upgrade geven.

 

Wil jij meer variatie in je tuin? Lees hier hoe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.