Was jouw tuin ook zo pokkeheet afgelopen zomer?

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 17:03

Wat was het warm hè, afgelopen zomer. De zon brandde genadeloos op de donkere tegels in je tuin. Want je wilde niet teveel werk hebben aan dat stukje grond achter je huis. Gewoon bestraten die hap, lekker makkelijk. 

Als je kinderen hebt, heb je misschien nog wel een stukje kunstgras neergelegd. Ben je in één keer klaar. Hoef je nooit meer te maaien. 

Maar wist jij, dat planten in de tuin veel meer doen dan alleen maar groen staan te wezen? 

Dat een tuin, waarin genoeg planten staan, in een hete zomer als deze wel 5 graden koeler aanvoelt? Vergelijk het maar met een parkeerplaats van asfalt: daar zindert de zon de hele dag op. In de zomer stuurt dat asfalt die warmte ook nog een keer terug: en je wilt zo snel mogelijk van dat asfalt af. Veel te heet. 

Waar loop je dan heen? Naar de schaduw natuurlijk. Het bos in bijvoorbeeld! Want dáár wordt het zonlicht gefilterd. Daar is het zoveel koeler, omdat de zon niet meer direct op jouw lijf schijnt, en dus ook niet op de grond. Dus blijft de grond ook koeler! 

Ik ben Joke Scholtalbers en ik ontwerp tuinen. Maar als jij een tuin wilt, met alleen maar tegels, moet je niet bij mij zijn. Tuurlijk ontwerp ik terrassen, paden, en speelplekken voor kinderen. Maar daaromheen, als beschutting en voor schaduw, komen zoveel mogelijk planten. Omdat die je tuin niet alleen veel mooier en biodiverser maken, maar ook zorgen voor heerlijke koelte. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.